Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

1. Σύνοψη Πρόσκλησης

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), σύμφωνα με: (α) Τις με αρ. πρωτ. 9.3652/ 9.6.2019/ Έκδοση 1/ 0 (ΑΔΑ ΩΛΟΝ465Θ1Ω- ΕΕΒ) και με αρ. πρωτ. 9.4555/ 24.07.2019/ Α/ Α ΟΠΣ ΕΣΠΑ 3431/ ΕΚΔΟΣΗ 2/ 0 (ΑΔΑ 9ΤΛΞ465Θ1Ω-ΘΣ8) Προσκλήσεις (κωδ. ΑΠΚΟ 03) με τίτλο “ Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών” της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,

) Την με αρ. πρωτ. 9.7303/ 8.12.2019/ ΑΔΑ ΩΟΦΣ46ΜΤΛΚ-2ΙΖ (ΕΥΔ ΕΠΙΤΕΛΙΚΗ ΔΟΜΗ ΕΣΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΤΟΜΕΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.) Απόφαση Ένταξης της Πράξης με τίτλο “Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών” , με MIS 5047234 στο ΕΠ “ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση”

γ) Την με αρ. πρωτ. 1.5751 22/12/2021 /  Τροποποίηση  Απόφασης  Ένταξης της Πράξης με τίτλο “Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών” , με MIS 5047234 στο ΕΠ “ Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση  

Α.Π.:

έχει αναλάβει την υλοποίηση της Πράξης “Συμβουλευτική Υποστήριξη, Κατάρτιση, Πιστοποίηση και Προώθηση στην Απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών”.

Η Πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Σκοπός του Έργου είναι η ενίσχυση των προσόντων και κατά συνέπεια των δυνατοτήτων απασχόλησης ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ηλικίας 25-29 ετών, αποφοίτων τμημάτων ΑΕΙ/ ΑΤΕΙ ή ΙΕΚ/ ΕΠΑΣ/ ΕΠΑΛ του τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Στόχος του έργου είναι η απόκτηση πρόσθετων γνώσεων και επαγγελματικών δεξιοτήτων σε 1.600 ωφελούμενους ανέργους. Η επίτευξη του σκοπού και των στόχων του έργου θα επιδιωχθεί μέσα από την προσφερόμενη παροχή υπηρεσιών, εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης, θεωρητικής κατάρτισης, πρακτικής άσκησης στο αντικείμενο της κατάρτισης και εξετάσεων πιστοποίησης, που οδηγούν στην απόκτηση πιστοποιητικών, σύμφωνων με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC 17024 ή αναγνωρισμένων από τον ΕΟΠΠΕΠ ή από διεθνείς οίκους που παρέχουν αναγνωρισμένες προϊοντικές πιστοποιήσεις.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις «Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές για το σχεδιασμό και την υλοποίηση Προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) ανέργων στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΚΤ Δράσεων»

2. Το Πρόγραμμα

2.1. Αντικείμενο

Αντικείμενο της Πράξης, αποτελεί η παροχή υπηρεσιών εξατομικευμένης Συμβουλευτικής, Θεωρητικής Κατάρτισης, Πρακτικής Άσκησης και Πιστοποίησης 1.600 ανέργων, εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, ηλικίας 25-29 ετών, αποφοίτων ΑΕΙ/ ΤΕΙ από τμήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ή αποφοίτων ΙΕΚ/ ΕΠΑΣ/ ΕΠΑΛ σε ειδικότητες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ώστε να αποκτήσουν πρόσθετες γνώσεις, βασικές και ειδικές επαγγελματικές δεξιότητες σε αντικείμενα που σχετίζονται με το κλάδο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και παρουσιάζουν σημαντική προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική Οικονομία στο σύνολο της, για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων (σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17024 ή τον ΕΟΠΠΕΠ ή από διεθνείς οίκους τεχνολογίας που παρέχουν αναγνωρισμένες προϊοντικές πιστοποιήσεις), που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους.

Η διάρκεια της Κατάρτισης είναι 600 ώρες (200 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 400 ώρες πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα).
Η συμμετοχή των ωφελούμενων σε όλες τις επιμέρους Ενέργειες του Έργου είναι  υποχρεωτική.

1. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ για την ενίσχυση των ωφελούμενων για τη βέλτιστη χρήση των «αποθεμάτων» και των ικανοτήτων που διαθέτουν, μέσα από την παροχή νέων και καινοτόμων μεθόδων που εξασφαλίζουν την προσωπική τους ανάπτυξη και την επαγγελματική τους ανέλιξη.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνεδρίες θα υλοποιηθούν  σε αίθουσες, αδειοδοτημένες σύμφωνα με το Ν. 4093/2012, παρ. Θ, περιπτ. Θ15, αριθ. 5, που εξασφαλίζουν προσβασιμότητα σε ΑΜΕΑ, σύμφωνα με το νόμο 4067/2012 (ΦΕΚ 79/Α/2012) «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός» και τις Οδηγίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής «Σχεδιάζοντας για Όλους» , H δυνατότητα εξ αποστάσεως συμβουλευτικής  συνιστάται μόνο σε ειδικές περιστάσεις που απαιτούν κοινωνική αποστασιοποίηση (πχ. η υγειονομική κρίση λόγω COVID-19) και πάντα σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.»

 Η Εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη περιλαμβάνει έξι (6) συνεδρίες. Η κάθε συνεδρία διαρκεί 45 λεπτά. Η παροχή της συμβουλευτικής αποτελεί την εναρκτήρια δράση του προγράμματος.

Το περιεχόμενο των συναντήσεων – συνεδριών (Φάση Α: 2 συνεδρίες πριν την έναρξη της κατάρτισης, Φάση Β: 4 συνεδρίες κατά τη διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης) αφορά στα ακόλουθα:

Φάση Α – Πριν την έναρξη της Θεωρητικής Κατάρτισης (2 Συνεδρίες)

  • Δημιουργία ατομικού φακέλου του ωφελούμενου, ο οποίος περιλαμβάνει και στοιχεία που αφορούν στην επαγγελματική του εμπειρία, καθώς και στην εκπαίδευση/ κατάρτισή του.
  • Συμπλήρωση ψυχομετρικών εργαλείων και διαγνωστικών τεστ (Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων, Λήψης Απόφασης, Αφαιρετικής & κριτικής σκέψης, Επικοινωνιακών & διαπροσωπικών δεξιοτήτων, Επιχειρηματικότητας & καινοτομίας κ.ά).
  • Αξιολόγηση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ωφελούμενου.
  • Ανίχνευση και αποτύπωση των εκπαιδευτικών αναγκών του ωφελούμενου.
  • Συζήτηση σχετικά με τα αποτελέσματα των ψυχομετρικών εργαλείων και των διαγνωστικών τεστ σε σχέση με τους στόχους και τις εκπαιδευτικές ανάγκες του ωφελούμενου.
  • Οριστική Επιλογή του αντικειμένου και επιπέδου κατάρτισης (Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κατάρτισης), καθώς και της σχετικής πιστοποίησης στην εξέταση της οποίας θα συμμετάσχει ο ωφελούμενος. Η επιλογή θα λαμβάνει υπόψη την αρχική του δήλωση, όπως αυτή θα αποτυπώνεται στις εκροές χαρτογράφησης των αναγκών του κλάδου ΤΠΕ και των διαθεσίμων θέσεων πρακτικής άσκησης, την οποία θα διενεργήσει η Αναθέτουσα Αρχή και θα τροφοδοτήσει τον Ανάδοχο κατά την έναρξη του έργου. Η οριστική επιλογή Εκπαιδευτικού Προγράμματος και Πιστοποιητικού, για έκαστο ωφελούμενο, διαβιβάζεται στην Αναθέτουσα Αρχή προς έγκριση.

Φάση Β – Κατά τη διάρκεια της Θεωρητικής Κατάρτισης / Πρακτικής Άσκησης (4 Συνεδρίες, 2 κατά τη διάρκεια της Θεωρητικής Κατάρτισης και 2 κατά τη διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης)

  • Χαρτογράφηση επαγγελματικού προφίλ
  • Διερεύνηση ικανοτήτων, κλίσεων, ενδιαφερόντων
  • Ενεργοποίηση του ωφελούμενου ώστε να αναπτύξει ή/ και να αναβαθμίσει τις υφιστάμενες επαγγελματικές και κοινωνικές δεξιότητες, που είναι απαραίτητες για την ένταξη του στην οικονομική ζωή
  • Υποστήριξη του ωφελούμενου ως προς την καλλιέργεια δεξιοτήτων που θα τον βοηθήσουν να διαχειριστεί αποτελεσματικότερα την προσωπική και επαγγελματική του ζωή
  • Υποστήριξη του ωφελούμενου ως προς την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς εργασίας
  • Ανίχνευση περιορισμών και εμποδίων, που αφορούν στην πρόσβαση του ωφελούμενου στην αγορά εργασίας
  • Ανάπτυξη μηχανισμών πληροφόρησης και υποστήριξης σχετικών με θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, απασχόλησης, κ.λπ.
  • Πληροφόρηση σχετικά με θεσμικά-εργασιακά θέματα
  • Τεχνικές ανεύρεσης εργασίας
  • Υποστήριξη του ωφελούμενου ως προς τη Σύνταξη Βιογραφικού Σημειώματος
  • Προετοιμασία του ωφελούμενου για τη συμμετοχή στις Εξετάσεις λήψης πιστοποίησης.

    2. ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ για την απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα ενισχύσουν ουσιωδώς τη δυνατότητα για την απασχόλησή τους, την προοπτική βελτίωσης των όρων απασχόλησής τους και την επαγγελματική τους κινητικότητα για την εξασφάλιση των προσφορότερων εργασιακών όρων και την προσαρμογή τους στις αλλαγές του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η πράξη περιλαμβάνει στοχευμένα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης διάρκειας 250 ωρών (210 ώρες θεωρίας και 40 ώρες πρακτικής) σε εξειδικευμένες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες. Τα προγράμματα, αποσκοπούν στη βελτίωση των δεξιοτήτων και την ενίσχυση των επαγγελματικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων και θα υλοποιηθούν από πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης.

    Κάθε Πρόγραμμα Θεωρητικής Κατάρτισης θα υλοποιηθεί με μία από τις εξής εκπαιδευτικές μεθόδους:

  • Είτε με τη μέθοδο της συμβατικής (face to face) διά ζώσης κατάρτισης στην τάξη
  • Είτε με τη μέθοδο της Μικτής Κατάρτισης (blended learning), συνδυάζοντας τη ζωντανή / διά ζώσης διδασκαλία σε αίθουσα με δραστηριότητες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλε- εκπαίδευσης
  • Είτε με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης (σύγχρονη και ασύγχρονη τηλε-εκπαίδευση)

    Η δυνατότητα εξ αποστάσεως και μικτής κατάρτισης συνιστάται μόνο σε ειδικές περιστάσεις που απαιτούν κοινωνική αποστασιοποίηση (πχ. η υγειονομική κρίση λόγω COVID-19) και πάντα σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

    ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Τα αντικείμενα κατάρτισης που δύναται ο κάθε ωφελούμενος να επιλέξει είναι:

  • Τεχνικός Η/Υ & Δικτύων
  • Διαχειριστής Δικτύων
  • Διαχειριστής Βάσεων Δεδομένων
  • Προγραμματιστής Βάσεων Δεδομένων
  • Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού
  • Ειδικός Σχεδιασμού Ιστοσελίδων και Εφαρμογών
  • Τεχνικός Ασφαλείας Συστημάτων Πληροφορικής
  • Ειδικός συστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου e-commerce
  • Αναλυτής Συστημάτων Πληροφορικής (ICT Analyst)
  • Διαχειριστής Συστημάτων Πληροφορικής
  • Προγραμματιστής Ανοιχτού Λογισμικού.
  •  

    Το σύνολο των ωρών της πρακτικής άσκησης υλοποιείται σε επιχειρήσεις, σε πραγματικές
    συνθήκες εργασίας.

    Ειδικότερα, ο ΣΕΠΕ τηρεί Μητρώο Επιχειρήσεων που καλύπτουν τις ανάγκες πρακτικής άσκησης του έργου και στο οποίο καταχωρούνται οι εξής πληροφορίες:

  • ο αριθμός των ατόμων ανά ειδικότητα που κάθε επιχείρηση διατίθεται να απασχολήσει για την απόκτηση της εργασιακής εμπειρίας και πρακτικής άσκησης,
  • ο συνολικός αριθμός εργαζομένων της επιχείρησης και η Περιφέρεια Δραστηριοποίησης.

    Οι εταιρίες καταχωρούνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ομαδοποίησή τους, καθώς και την επιμέρους ομαδοποίηση των ειδικοτήτων που ζητούνται.

    Ο αριθμός των ωφελουμένων που τοποθετείται ταυτόχρονα σε επιχείρηση για την πρακτική άσκηση καθορίζεται σε αντιστοιχία με τον αριθμό των απασχολουμένων της επιχείρησης και σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην με αριθ. 79732/27-7-2020 εγκύκλιο με τίτλο «Πλαίσιο ποιοτικών προδιαγραφών για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ)» (αθροιστικά μητρικής εταιρείας και τυχόν υποκαταστημάτων της) και κατ’ ανώτατο όριο ως εξής:

     

    ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

    ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ

    1-5

    Ίσος του Αριθμού των Απασχολουμένων

    6-10

    Ίσος με το 80% του Αριθμού των Απασχολουμένων

    11-50

    Ίσος με το 70% του Αριθμού των Απασχολουμένων

    51-70

    Έως 35 Άτομα

    71 -250

    Ίσος με το 50% του Αριθμού των Απασχολουμένων

    251 - 418

    Έως 125 Άτομα

    > 418

    Ίσος με το 30% του Αριθμού των Απασχολουμένων

     

     

    Σε περίπτωση που ο παραπάνω αριθμητικός υπολογισμός οδηγεί σε δεκαδικό αριθμό, ο μέγιστος αριθμός των καταρτιζομένων ισούται με τον επόμενο μεγαλύτερο ακέραιο αριθμό.

    Σε περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις δεν απασχολούν κανένα άτομο με σχέση εξαρτημένης εργασίας (αυτοαπασχολούμενοι), είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί πρακτική άσκηση ενός (1) καταρτιζομένου/ωφελουμένου.

    Για την πιστοποίηση των παραπάνω, απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση του Νομίμου Εκπροσώπου της κάθε επιχείρησης, στην οποία αναγράφεται ο αριθμός των εργαζόμενων της επιχείρησης ή του συγκεκριμένου παραρτήματος στο οποίο θα υλοποιηθεί η πρακτική άσκηση.

    3. ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ των αποκτηθέντων προσόντων / δεξιοτήτων των ωφελουμένων των προγραμμάτων κατάρτισης, μέσω αξιολόγησης των γνώσεων και της ικανότητάς τους, θα παρέχεται με βάση τυποποιημένες διαδικασίες και θα πραγματοποιηθεί από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC 17024 ή τον ΕΟΠΠΕΠ ή μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων προϊοντικών πιστοποιήσεων.

    Η πιστοποίηση αφορά συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων του συνόλου των καταρτισθέντων.

    2.2. Όροι υλοποίησης του Προγράμματος – Υποχρεώσεις ωφελούμενων

  • Κάθε ωφελούμενος μπορεί να συμμετάσχει μόνο σε ένα πρόγραμμα στο πλάισιο υλοποίησης του έργου
  • Το σύνολο των προαναφερόμενων ενεργειών του έργου (Συμβουλευτική, Κατάρτιση, Πιστοποίηση) λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί η εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, και σύμφωνα με το άρθρο 19 της ΠΝΠ (ΦΕΚ 64/Α/14-3-2020) δίδεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών όπου αυτό είναι δυνατόν.
  • Σύνολο ωρών κατάρτισης: 600 ώρες (200 θεωρητικής κατάρτισης και 400 πρακτικής άσκησης) για όλα τα αντικείμενα κατάρτισης και σύμφωνα με τον ανωτέρω πίνακα.
  • Η ημερήσια διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες, για τα προγράμματα που υλοποιούνται δια ζώσης, ή με τη μέθοδο της Συμβατικής/Μικτής κατάρτισης, ή της σύγχρονης τηλεκατάρτισης συμπεριλαμβανομένων των διαλειμμάτων.
  • Οι ώρες της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης για όλα τα προγράμματα θα πρέπει να υλοποιούνται από τους συμμετέχοντες σε ώρες και ημέρες που οι ίδιοι επιλέγουν. Η εκπαίδευση / κατάρτιση ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 22η ώρα, για τα προγράμματα που υλοποιούνται δια ζώσης, ή με τη μέθοδο της Συμβατικής/Μικτής κατάρτισης ή της σύγχρονης τηλεκατάρτισης.
  • Κατά την υλοποίηση της κατάρτισης (στα προγράμματα Συμβατικής και Μικτής Κατάρτισης), εφόσον η διάρκειά της υπερβαίνει τις τρεις (3) ώρες ημερησίως, θα χορηγούνται εδέσματα /χυμοί/καφέ στους καταρτιζόμενους από τον Πάροχο Κατάρτισης .
  • Δεν επιτρέπεται η θεωρητική κατάρτιση για τα προγράμματα που υλοποιούνται με τη μέθοδο της Συμβατικής /Μικτής κατάρτισης και της σύγχρονης τηλεκατάρτισης και η πρακτική άσκηση τις Κυριακές καθώς και τις επίσημες αργίες.
  • Η ημερήσια διάρκεια της πρακτικής άσκησης των ωφελουμένων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις έξι (6) ώρες.
  • Το σύνολο των καταρτιζόμενων είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχει στην προγραμματιζόμενη εξέταση για την πιστοποίηση. Εφόσον απουσιάσει ή αποτύχει στην αρχικώς προγραμματισμένη εξέταση θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχει στην προγραμματισμένη επανεξέταση. Η εξέταση και η επανεξέταση θα πραγματοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης.
  • Σε κάθε Καταρτιζόμενο/η που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις πιστοποίησης χορηγείται πιστοποιητικό από τον συνεργαζόμενο με τον ανάδοχο Φορέα Πιστοποίησης Προσώπων. Σε περίπτωση αποτυχίας του Καταρτιζόμενου χορηγείται από τον Φορέα Πιστοποίησης Προσώπων βεβαίωση συμμετοχής του στις εξετάσεις πιστοποίησης, η οποία θα φέρει το όνομα του ωφελούμενου και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων στις οποίες συμμετείχε.
  • Η διαδικασία πιστοποίησης είναι χωρίς κόστος για τους καταρτιζόμενους (εξέταση και επανεξέταση εφ όσον απαιτηθεί).
  • Η συμμετοχή των καταρτιζομένων στο σύνολο των Ενεργειών είναι υποχρεωτική, ενώ όποιος καταρτιζόμενος/η δεν ολοκληρώσει το σύνολο των Ενεργειών δε δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα.
  • Για όλα τα προγράμματα, επιτρέπεται η απουσία των καταρτιζομένων μέχρι του ποσοστού 10% επί της συνολικής διάρκειας των ωρών του προγράμματος (δηλαδή μέχρι εξήντα (60) ώρες), ανεξάρτητα από τη μέθοδο υλοποίησης του κάθε προγράμματος. Ως απουσία λογίζεται η μη παρακολούθηση του προγράμματος στις προγραμματισμένες ώρες τόσο στη δια ζώσης διδασκαλία σε φυσική αίθουσα όσο και στη σύγχρονη τηλεκατάρτιση που πραγματοποιείται μέσω της ταυτόχρονης παρακολούθησης όλων των συμμετεχόντων σε ηλεκτρονική αίθουσα. Για τις ώρες της ασύγχρονης εκπαίδευσης, δηλαδή μη ταυτόχρονης παρακολούθησης, οι απουσίες υπολογίζονται μετά την προκαθορισμένη διάρκεια ολοκλήρωσης του προγράμματος, ανάλογα με τις ώρες που ο κάθε καταρτιζόμενος δεν ολοκλήρωσε την εκπαίδευση, στο προκαθορισμένο διάστημα υλοποίησης του προγράμματος. Οι ώρες απουσιών κάθε ωφελούμενου αφαιρούνται αντιστοίχως από το εκπαιδευτικό του επίδομα. Επισημαίνεται ότι οι ωφελούμενοι υποχρεούνται να παρακολουθήσουν αριθμό ωρών ίσο προς τον προβλεπόμενο τόσο ως προς το σύνολο της ασύγχρονης εκπαίδευσης όσο και ως προς τις ώρες που προβλέπονται για κάθε εκπαιδευτική ενότητα ξεχωριστά.
  • Ειδικά για τα προγράμματα κατάρτισης στα οποία συμμετέχουν καταρτιζόμενοι οι οποίοι είναι άτομα με αναπηρίες, το μέγιστο ποσοστό επιτρεπτών απουσιών αυξάνεται στο 20% (δηλαδή μέχρι εκατόν είκοσι (120) ώρες) εφόσον προσκομισθεί από τον ωφελούμενο η Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας που του έχει χορηγηθεί από υγειονομική επιτροπή ΚΕΠΑ του ΕΦΚΑ. Το ίδιο μέγιστο ποσοστό 20% ισχύει και για τους καταρτιζόμενους των ίδιων προγραμμάτων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος έχουν αποδεδειγμένη νοσηλεία σε δημόσιο νοσοκομείο, όπως επίσης για τις εγκυμονούσες γυναίκες και τις γυναίκες που διανύουν περίοδο λοχείας, οι οποίες θα πρέπει να προσκομίζουν εγκαίρως αντίστοιχο αποδεικτικό από δημόσιο φορέα. Στις περιπτώσεις αυτές ο υπεύθυνος του παρόχου κατάρτισης θα πρέπει να μεσολαβήσει και να υπενθυμίσει στον καταρτιζόμενο την υποχρέωση κάλυψης της διδακτικής ύλης, για να μπορέσει να παρακολουθήσει απρόσκοπτα τη συνέχεια του προγράμματος. Καταρτιζόμενοι που έχουν πραγματοποιήσει απουσίες άνω των ανωτέρω μέγιστων επιτρεπτών ορίων απουσιών δεν δικαιούνται οποιασδήποτε αμοιβής και δεν τους χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης του προγράμματος. Σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής των ωφελούμενων στην πρώτη εξέταση πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, ο ωφελούμενος θα πρέπει να συμμετάσχει στη δεύτερη προγραμματισμένη εξέταση (επαναληπτική εξέταση). Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο ωφελούμενος, κατόπιν αιτιολόγησης, αδυνατεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις και στις επαναληπτικές εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, δύναται να εξεταστεί σε διαφορετική ημερομηνία, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορέας πιστοποίησης δύναται να διενεργήσει εξετάσεις σε ημερομηνίες άλλες από τις προγραμματισμένες, εντός ενός μήνα. Στην περίπτωση που ωφελούμενος των προαναφερόμενων προγραμμάτων υπερβεί το ως άνω επιτρεπόμενο μέγιστο όριο απουσιών ή δεν συμμετάσχει στις εξετάσεις και επανεξετάσεις πιστοποίησης χάνει το δικαίωμα του εκπαιδευτικού επιδόματος.

     

    Τα επιδόματα καταβάλλονται εφόσον οι καταρτιζόμενοι έχουν συμμετάσχει και ολοκληρώσει υποχρεωτικά:

    • τις προβλεπόμενες συνεδρίες της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής,
    • την Κατάρτιση (θεωρία και πρακτική)
    • τη διαδικασία πιστοποίησης.

 

Το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε ώρα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των πέντε ευρώ (5,00 €/ ώρα παρακολούθησης), συμπεριλαμβανομένων όλων των νόμιμων κρατήσεων.

Τυχόν απουσίες των καταρτιζόμενων, έως του επιτρεπτού ορίου του 10% επιφέρουν αντίστοιχη μείωση του ύψους του εκπαιδευτικού επιδόματος.

Καταρτιζόμενοι οι οποίοι έχουν υπερβεί τα μέγιστα όρια επιτρεπτών απουσιών που περιγράφονται ανωτέρω, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης, δεν δικαιούνται εκπαιδευτικό επίδομα και δεν τους χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.

Οι επιλεγέντες ωφελούμενοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα είναι υποχρεωμένοι κατά την είσοδο και έξοδο σε αυτό να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια (απογραφικά δελτία εισόδου –εξόδου) με προσωπικά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και ευαίσθητων. Τα απογραφικά δελτία τα οποία θα συμπληρωθούν ηλεκτρονικά από τους καταρτιζόμενους με τη χρήση προσωπικών κωδικών δεν απαιτείται να υπογραφούν από τους καταρτιζόμενους. Τα δεδομένα των απαντήσεων θα τύχουν επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού , Εκπαίδευση & δια Βίου Μάθηση», Δικαιούχος/χοι) για το σκοπό της παρακολούθησης του προγράμματος, προκειμένου να εξαχθούν στατιστικά στοιχεία (δείκτες) και για το σκοπό των προβλεπόμενων ερευνών και αξιολογήσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις του ΕΚΤ. και με τα οριζόμενα στα άρθρα 14 παρ. 10 σημ. 1, 2 και 3 του Ν.4403/2016 για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων. Σύμφωνα με το Νόμο 4403/2016 που τροποποιεί τον 4314/2014 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 10 του άρθρου 14 αναφέρεται: «Η επεξεργασία απλών και ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 2472/1997, επιτρέπεται χωρίς τη συγκατάθεση των υποκειμένων τους που συμμετέχουν ως άμεσα ωφελούμενοι από τις πράξεις που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο των οικείων επιχειρησιακών προγραμμάτων, για τους σκοπούς της υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών και της άσκησης αξιολόγησης και ελέγχου ως προς την εν λόγω υλοποίηση».

Η συμπλήρωση των δελτίων εισόδου και εξόδου από τον ωφελούμενο είναι υποχρεωτική και συνδέεται με την καταβολή του επιδόματός του.

Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των καταρτιζομένων, ιδίως δε οι όροι και το περιεχόμενο των προγραμμάτων κατάρτισης, όπως οι ώρες, η υποχρέωση αδιάλειπτης παρακολούθησης της κατάρτισης και οι συνέπειες της τυχόν υπέρβασης του μέγιστου ορίου απουσιών κ.α. θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σε προτυποποιημένο συμφωνητικό το οποίο θα δοθεί από τον Ανάδοχο – Φορέα Κατάρτισης προς υπογραφή από τους καταρτιζόμενους.

2.3. Κατανομή Καταρτιζομένων

Η Πράξη αφορά στο σύνολο της χώρας. Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν αίτηση συμμετοχής για οποιαδήποτε διοικητική περιφέρεια της χώρας επιθυμούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα

 

3. Προϋποθέσεις συμμετοχής – Απαιτούμενα κριτήρια

 

Οι αιτούντες στο πρόγραμμα πρέπει:

  • Να έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος και να μην έχουν υπερβεί το 29ο έτος της ηλικίας του
  • να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ, με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι,
  • Να είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ ΤΕΙ από τμήματα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ή αποφοίτων ΙΕΚ/ ΕΠΑΣ/ ΕΠΑΛ σε ειδικότητες Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών
  • να μην έχουν τη μαθητική, σπουδαστική ή φοιτητική ιδιότητα. Ειδικά οι απόφοιτοι ΙΕΚ θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις πιστοποίησης.

 

Σημαντική Σημείωση

Οι υποψήφιοι, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά τη χρονική στιγμή που εισέρχονται επίσημα στο Πρόγραμμα (ως χρονική στιγμή εισόδου στη δράση λογίζεται η 1η Συνεδρία Συμβουλευτικής). Για την απόδειξη της παραπάνω προϋπόθεσης ο καταρτιζόμενος θα προσκομίσει στον σύμβουλο στη διάρκεια της 1ης συνεδρίας, ή θα αναρτήσει την ίδια ημέρα στο ηλεκτρονικό σύστημα, αποδεικτικό (βεβαίωση ανεργίας από το portal του ΟΑΕΔ) ότι είναι άνεργος την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλλει αίτηση συμμετοχής σε μια μόνο Διοικητική Περιφέρεια. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται η εκ των υστέρων αλλαγή Διοικητικής Περιφέρειας.

Ως μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης της συμμετοχής των υποψήφιων για την ένταξή τους στο έργο, θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία και ώρα Οριστικής υποβολής της αίτησής τους (ως ημερομηνία  Οριστικής υποβολής της αίτησης λαμβάνεται η ημερομηνία και η ώρα που ο αιτών θα υποβάλλει το τελευταίο απαιτούμενο δικαιολογητικό στην αίτησή του  

Διευκρινίζεται ότι προηγούνται οι υποψήφιοι με την προγενέστερη ημερομηνία και ώρα Οριστικής υποβολής της αίτησης η οποία θα προκύπτει από το ψηφιακό αντίγραφο του τελευταίου υποβαλλόμενου δικαιολογητικού της αίτησης του υποψήφιου που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων στοιχείων και την ημερομηνία / ώρα (σε επίπεδο δευτερολέπτου).

4. Υποβολή αίτησης

Κάθε ενδιαφερόμενος/η για να έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Έργο πρέπει να συμπληρώσει μία και μοναδική αίτηση συμμετοχής σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω διαδικτύου, στην ιστοσελίδα του Φορέα https://apko.sepe.gr/ τη φόρμα «Αίτηση συμμετοχής». Για την υποστήριξη των ενδιαφερομένων στην υποβολή της αίτησής τους, καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου o ΣΕΠΕ θα παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης  μέσω helpdesk (e-mail: apko@sepe.gr).

Κάθε Αίτηση χαρακτηρίζεται από έναν μοναδικό Κωδικό Αίτησης Συμμετοχής (ΚΑΥΑΣ).

Η ένταξη στο Μητρώο Ωφελουμένων πραγματοποιείται από κάθε ενδιαφερόμενο ως εξής:

1. Συμπλήρωση της αίτησης, ανάρτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών, υποβολή της αίτησης ηλεκτρονικά.

 

Εφιστάται η προσοχή των ενδιαφερόμενων για τη συμπλήρωση όλων των απαιτούμενων πεδίων της Αίτησης συμμετοχής, καθώς και την υποβολή (upload) ;όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών

Σημειώνεται ότι η «Αίτηση συμμετοχής» επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης και δεν θα δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων της αίτησης συμμετοχής μετά την υποβολή αυτής.

Κάθε ενδιαφερόμενος/η δηλώνει συμμετοχή στο Πρόγραμμα και έχει τη δυνατότητα να προεπιλέξει στην αίτησή του/της ένα ή περισσότερα θεματικά αντικείμενα και να συμμετέχει σε ένα από αυτά (όχι ως υποχρεωτικό πεδίο, αλλά ως δυνητικό πεδίο στην αίτηση). Σε κάθε περίπτωση η οριστική επιλογή θεματικού αντικειμένου κατάρτισης θα προκύψει από την τελική διαμόρφωση των τμημάτων κατάρτισης, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις εκπαιδευτικές ανάγκες του υποψηφίου σε συνδυασμό με τις εκροές της εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης.

Η παρούσα Πρόσκληση θα παραμείνει εν ισχύ μέχρι τη συμπλήρωση αριθμού επιτυχόντων και επιλαχόντων υποψηφίων ίσου με το πλήθος των ωφελουμένων που προβλέπονται στο άρθρο 2.1 αυτής προσαυξημένο κατά 25%. Η διαδικασία επιλογής των ωφελουμένων περιγράφεται στο άρθρο 6 της παρούσας. Ο ΣΕΠΕ διατηρεί το δικαίωμα τμηματικής σύνταξης και δημοσίευσης του καταλόγου των αποτελεσμάτων σε κύκλους, χωρίς την έκδοση νέας Πρόσκλησης, προκειμένου για την έγκαιρη και χωρίς καθυστερήσεις για τους ωφελούμενους έναρξη των ενεργειών του προγράμματος.

 

5. Υποβολή Δικαιολογητικών

5.1.Δικαιολογητικά κατά την κατάθεση της ηλεκτρονικής αίτησης

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αναρτώνται ψηφιακά με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα https://apko.sepe.gr/.

Η μη ορθή συμπλήρωση της αίτησης, ανάρτηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών καθώς και οριστική υποβολή της αίτησης, καθιστά τη σχετική αίτηση άκυρη.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται ηλεκτρονικά και γίνονται αποδεκτά σε ευκρινή σαρωμένα αρχεία (σε μορφή PDF ή εικόνας) των πρωτοτύπων εγγράφων ή των ακριβών αντιγράφων τους.

Τα δικαιολογητικά που πρέπει να αναρτήσουν ψηφιακά οι ενδιαφερόμενοι, στα αντίστοιχα πεδία, είναι:

  • Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας, Διαβατηρίου ή άλλου Πιστοποιητικού Ταυτοπροσωπίας.
  • Αντίγραφα οποιωνδήποτε επίσημων εγγράφων όπου αναγράφεται ο :

• Α.Φ.Μ.

• Α.Μ.Κ.Α  

• Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου του υποψήφιου (εφόσον υπάρχει).

  • Αντίγραφο Τραπεζικού λογαριασμού (φωτοτυπία βιβλιαρίου) με εμφανή τον "International Bank Account Number" (ΙΒΑΝ), στον οποίο θα είναι Κύριος Δικαιούχος ο/ η Αιτών/ ούσα.
  • Βεβαίωση Ανεργίας (τη οποία θα εκδώσει από το portal του ΟΑΕΔ με χρήση των προσωπικών του κωδικών)
  • Υπεύθυνη δήλωση ψηφιακά υπογεγραμμένη από το http://www.gov.gr η θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από Δημόσιο Φορέα (η οποία θα απευθύνεται στον ΣΕΠΕ) ότι
  • δεν είναι μαθητές, σπουδαστές ή φοιτητές
  • ότι τα προσκομιζόμενα έγγραφα είναι γνήσια αντίγραφα των πρωτοτύπων.
  • Αντίγραφο Πτυχίου ΑΕΙ /ΤΕΙ από τμήματα τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ή Βεβαίωση Πιστοποίησης Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης αποφοίτων Ι.Ε.Κ Για τους τίτλους σπουδών , που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή απαιτείται Πράξη αναγνώρισης για την ισοτιμία ή ισοτιμία και αντιστοιχία του τίτλου καθώς και αντιστοιχία της βαθμολογικής κλίμακας αυτού με τη βαθμολογική κλίμακα των ημεδαπών τίτλων σύμφωνα με τα οριζόμενα στην επίσημη ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής , που απαιτούνται από την πρόσκληση πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένοι στην ελληνική γλώσσα.

Τονίζεται ότι ο ΣΕΠΕ λαμβάνει όλα τα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, στο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού (ΕΕ)2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 “για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ”.

 

5.2.Δικαιολογητικά που θα πρέπει να αναρτηθούν στην πλατφόρμα την ημέρα της 1ης συμβουλευτικής

Κατά την 1η ημέρα Συμβουλευτικής, πριν την είσοδο του ωφελούμενου στο Πρόγραμμα, θα πρέπει να επαναληφθεί η ανάρτηση των παρακάτω δικαιολογητικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://apko.sepe.gr/, με τα οποία θα ελέγχεται η απόδειξη της ανεργίας του ωφελούμενου κατά την χρονική στιγμή της 1ης ημέρας εισόδου στο πρόγραμμα (1η συνεδρία συμβουλευτικής). Η μη ορθή και πλήρης υποβολή των κατωτέρω στοιχείων, καθιστά μη επιλέξιμο τον συμμετέχοντα και δεν θα καταβάλλεται το εκπαιδευτικό επίδομα.

Τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν την ανεργία του ωφελούμενου κατά την ημερομηνία της εισόδου στη πράξη (1η ημέρα συμβουλευτικής) είναι:

  • Βεβαίωση διαστήματος ανεργίας στην οποία φαίνεται η έναρξη της ισχύουσας ανεργίας μέχρι και την ημέρα έκδοσής της η οποία θα έχει εκδοθεί το αργότερο μέχρι την ημερομηνία υλοποίησης της 1ης συμβουλευτικής.
  • Υπεύθυνη δήλωση ψηφιακά υπογεγραμμένη από το http://www.gov.gr ή θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφήςαπό δημόσιο φορέα (η οποία θα απευθύνεται στον ΣΕΠΕ) ότι
    • δεν συμμετέχει ταυτόχρονα σε άλλη επιδοτούμενη δράση του Ε.Π. Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθησης

Επιλεγέντες ωφελούμενοι οι οποίοι μετά από αποδεδειγμένη ενημέρωση (αποστολή e-mail στη δηλωμένη στην αίτηση τους διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) για την υποχρέωσή τους να αναρτήσουν τα δικαιολογητικά της 1ης συνεδρίας στην πλατφόρμα τηλεκατάρτισης δεν ανταποκριθούν εντός είκοσι (20) ημερών στη συγκεκριμένη υποχρέωση θα διαγράφονται αυτοδίκαια από τον πίνακα επιτυχόντων και τη θέση τους θα καταλαμβάνει ο πρώτος στη σειρά επιλαχών.

6. Διαδικασία Επιλογής Ωφελουμένων

Ο ΣΕΠΕ θα προβαίνει σε τμηματική σύνταξη και δημοσίευση του καταλόγου των αποτελεσμάτων σε κύκλους, προκειμένου για την έγκαιρη και χωρίς καθυστερήσεις για τους ωφελούμενους έναρξη των ενεργειών του προγράμματος.  

Με βάση τις παραπάνω καταστάσεις δημιουργείται το Μητρώο Ωφελούμενων.

Σε αυτό το μητρώο, συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υποβάλει οριστικά  την αίτηση τους και έχουν αναρτήσει το σύνολο των απαιτούμενων από τη παρούσα πρόσκληση δικαιολογητικών, Εφ όσον  δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί ο αριθμός των ωφελουμένων που προβλέπεται από την παρούσα Πρόσκληση χαρακτηρίζονται ως “επιτυχόντες”.

Όσοι έχουν υποβάλει οριστικά  την αίτηση τους και έχουν αναρτήσει το σύνολο των απαιτούμενων από τη παρούσα πρόσκληση δικαιολογητικών, ενώ έχει ήδη συμπληρωθεί ο αριθμός των ωφελουμένων που προβλέπεται από την παρούσα Πρόσκληση χαρακτηρίζονται ως “επιλαχόντες”.

Αιτούντες που δεν έχουν υποβάλει εγκαίρως την αίτησή τους και δεν έχουν αναρτήσει το σύνολο των απαιτούμενων από την πρόσκληση δικαιολογητικών χαρακτηρίζονται ως “Απορριφθέντες”.

Στη συνέχεια ακολουθεί η κατάταξη όσων ωφελούμενων έχουν χαρακτηρισθεί ως “επιτυχόντες”. Η κατάταξη γίνεται ανά Περιφέρεια, και οι δυνητικοί ωφελούμενοι εμφανίζονται κατά φθίνουσα σειρά.

Ως μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης της συμμετοχής των υποψήφιων για την ένταξή τους στο έργο, θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία και ώρα οριστικής υποβολής της αίτησής τους (με τη προϋπόθεση ότι ικανοποιούν τις Προϋποθέσεις συμμετοχής – Απαιτούμενα κριτήρια του Άρθρου 3 )

Ακολουθεί η συγκρότηση Προσωρινού Πίνακα Επιτυχόντων κατά φθίνουσα σειρά ανά Περιφέρεια, των Επιλαχόντων και των Απορριφθέντων Υποψήφιων Ωφελουμένων.

Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του έργου (https://apko.sepe.gr/). Κατόπιν της ανάρτησης των αποτελεσμάτων, οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αναρτήσεως του πίνακα Οι αντιρρήσεις αποστέλλονται αποκλειστικά στο email apko@sepe.gr και τίθενται αμελλητί ενώπιον της Επιτροπής Ενστάσεων και Αντιρρήσεων που έχει οριστεί από τον ΣΕΠΕ με σχετική απόφαση. Η Επιτροπή Ενστάσεων και Αντιρρήσεων εξετάζει το εμπρόθεσμο και το βάσιμο των αντιρρήσεων και γνωμοδοτεί για την έκδοση απόφασης, την οποία κοινοποιεί μέσω της ιστοσελίδας του έργου  . Η Επιτροπή Ενστάσεων και Αντιρρήσεων, δύναται να ζητήσει διευκρινίσεις από τον αιτούντα και γενικώς να ενεργήσει οτιδήποτε απαιτείται προκειμένου να αξιολογήσει τους ισχυρισμούς του αιτούντα. Η Επιτροπή Ενστάσεων και Αντιρρήσεων πρέπει να αποφανθεί επί των αντιρρήσεων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από την καταληκτική ημερομηνία λήξης των ενστάσεων, άλλως τεκμαίρεται η σιωπηρή απόρριψη των αντιρρήσεων. Μετά την αξιολόγηση των τυχόν ενστάσεων δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα https://apko.sepe.gr/ τα οριστικά αποτελέσματα αξιολόγησης (οριστικός πίνακας αποτελεσμάτων).

Η επιλογή γίνεται τηρώντας την ισχύουσα νομοθεσία και τις γενικές αρχές της συνθήκης της ΕΚ. Οι όροι της πρόσκλησης σε καμία περίπτωση δεν θίγουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης, της μη διάκρισης, της ισότητας των φύλων και της διαφάνειας.

Η τήρηση των στοιχείων των υποψηφίων είναι εμπιστευτική. Όλα τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας θεωρούνται εμπιστευτικά, και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης.

Συγκρότηση Τμημάτων Κατάρτισης

Για τη διαμόρφωση των Τμημάτων Κατάρτισης θα ληφθούν υπόψη τα Αντικείμενα Κατάρτισης, όπως αυτά έχουν δηλωθεί από τους ωφελούμενους στην αίτησή τους,

Η διαδικασία συγκρότησης των Τμημάτων Κατάρτισης γίνεται από τον ανάδοχό του έργου στον οποίο και θα παραδοθούν οι πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων από τον ΣΕΠΕ.

7. Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων Ωφελούμενων

Η παρούσα Πρόσκληση θα παραμείνει εν ισχύ μέχρι τη συμπλήρωση αριθμού επιτυχόντων και επιλαχόντων υποψηφίων ίσου με το πλήθος των ωφελουμένων που προβλέπονται στο άρθρο 2.1 αυτής προσαυξημένο κατά 25%. Σχετικές ανακοινώσεις θα αναρτώνται τακτικά από τον ΣΕΠΕ στην ιστοσελίδα του έργου (https://apko.sepe.gr/).